Inleiding

Waarom 'Namen in Woerden'

De vraag  'waar komt mijn naam vandaan' is voor veel mensen de drijfveer om stamboomonderzoek te gaan doen. Dat was het ook voor mij toen ik als middelbare scholier op zoek ging naar de herkomst van mijn naam. Nadat ik de oorsprong had gevonden - het dorpje Drie op de Veluwe waar een van mijn voorouders uit weg trok - ging ik aan de slag met andere verwantschapslijnen terug in de tijd. Stamboomonderzoekers noemen dat kwartierstaatonderzoek. Je begint bij jezelf, dan volgen je ouders, grootouders, overgrootouders (8), betovergrootouders (16), enzovoort. Elke generatie verdubbelt het aantal voorouders, elke generatie komen er familienamen bij.

Daarna volgden kwartierstaatjes van aangetrouwde familie, vrienden, buren, enzovoort. Dat onderzoek bracht me bij vele archieven om onderzoek in allerlei bronnen te doen. Van die ervaring profiteer ik nog steeds in mijn werk bij het Centraal Bureau voor Genealogie.

Dit blog bevredigt de nieuwsgierigheid - als geboren Woerdenaar - naar de herkomst van de namen om mij heen en helpt ook een beetje om de digitale onderzoeksvaardigheid 'in conditie te houden', nieuwe bronnen te ontdekken, en gewoon plezier te beleven aan het zoeken en vinden.
Er zijn Woerdense families die al eeuwenlang in Woerden en omgeving wonen, maar vele vinden hun oorsprong elders. Woerdense families komen uit alle windstreken.

Woerden is 'groter Woerden'

In dit blog is Woerden de huidige gemeente van die naam, met daarin de voormalige gemeenten Barwoutswaarder, Harmelen, Kamerik, Rietveld en Zegveld.

Namen in 1947 en 2007

Bij de volkstelling van 1947 kwamen in de gemeenten die het tegenwoordige Woerden vormen 2.854 verschillende namen voor op een bevolking van 17.692 inwoners (gemiddeld 6,2 dragers per naam). In 2007 waren dit volgens de database van de Nederlandse Familienamenbank 9.823 verschillende namen op 47.292 inwoners (4,8 dragers per naam).

Welke namen

Dit blog behandelt namen die tot het 'Woerdense namenrepertoire' uit de jaren 1940-1960 behoren en waarvan tenminste drie opeenvolgende generaties in 'groter Woerden' woonden. Een enkele uitzondering wordt gemaakt voor een bijzondere naam of een naam met een plaatselijk bekende naamdrager. Suggesties zijn welkom.

Bronnen

De in dit blog gepubliceerde informatie is vooral gebaseerd op online archiefbronnen, online resultaten van onderzoek, in papieren vorm gepubliceerde resultaten en bronnen bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Een enkele keer ga ik voor het blog op pad om papieren archiefonderzoek te doen. Aanvullende informatie is welkom en zal - indien relevant - met bronvermelding opgenomen worden.

3 opmerkingen:

  1. Hallo Rob,
    zoals je wellicht weet, heeft de familie Nop(pen) eeuwen in Woerden en omstreken geleefd (pannenbakkers). Begin 1900 heeft de laatste Noppen Woerden verlaten maar incidenteel (1935) zijn er teruggekeerd en daar overleden of weer verhuisd.
    Is dat voldoende om in je lijst te 'verschijnen'? Mijn complimenten trouwens voor dit MEGA project.
    Hans P. Noppen
    www.noppages.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kom net voor het eerst in aanraking met jullie website. Wat een mooi initatief! Zoals Hans zegt lijkt het mij een gigantisch project maar ik zal zeker maandelijks een bezoek brengen.

    BeantwoordenVerwijderen